Mnohí z nás sa pýtajú, ako utesniť strechu, aby sme ju nemuseli opravovať o rok. Tepelne zvárateľná strešná lepenka, predtým asfaltová strešná lepenka, sú najbežnejšie používanými materiálmi na poľskom trhu ako hydroizolácia plochých striech. Viac ako 80 percent plochých striech v našej krajine je vybavených takouto hydroizoláciou.

Strešná krytina vo forme tepelne zváranej strešnej lepenky má mnoho výhod: je ľahko prístupná, relatívne ľahko sa aplikuje (aj keď kvôli potrebe zvárania ju zriedka položia súkromné osoby na vlastnú päsť) a relatívne lacná. Má však niekoľko vážnych nevýhod. Nie je veľmi odolný voči veľkým teplotným výkyvom – pri vysokých teplotách expanduje a mäkne, zatiaľ čo v zime tuhne, čo spôsobuje praskliny alebo mikrotrhliny, ktoré sú príčinou netesností.

A čo viac, ak sa vyskytnú praskliny, nie je vždy ľahké ich nájsť. Ani pri hľadaní netesnosti (vo vnútri miestnosti) si nie sme istí, kde je zdroj úniku, pretože voda "cestuje" pod strešnú plsť a hľadá výstupný bod. Často sa nachádza na úplne inom mieste ako trhlina. Takéto situácie nie sú nezvyčajné, pretože väčšina plochých striech po zrážkach stagnuje vodu, čo podporuje úniky.

Deravá strecha z dechtového papiera

Ďalšou nevýhodou tepelne uzatvárateľnej strešnej lepenky je jej vysoká hmotnosť. Zatiaľ čo s 2-3 vrstvami strešnej plsti to nie je veľký problém, pridanie ďalších vrstiev v priebehu rokov používania (čo je bežný jav), kladie veľké zaťaženie strešnej konštrukcie, navyše spôsobuje, že strecha "nedýcha" a staré vrstvy dechtového papiera pod hnilobou. Nohavice, popraskané vrstvy strešnej lepenky, majú navyše negatívny vplyv na životnosť ďalších vrchných vrstiev, a preto je renovácia strechy touto metódou z krátkodobého hľadiska účinná.

Keď sa ďalšia hydroizolácia strešnej krytiny plsťou s ďalšou vrstvou alebo mnohými latami zdá zbytočná, môže sa celá vec odtrhnúť zo strechy a položiť nové vrstvy. Takáto rekonštrukcia strechy je však nákladným riešením z dôvodu nákladov na odstránenie a likvidáciu strešnej lepenky, ako aj (alebo možno predovšetkým) opravu betónového podkladu poškodeného pri odstraňovaní strešnej lepenky. Aby sa predišlo vysokým nákladom, rozhodnutie o renovácii strechy by sa preto nemalo odkladať na neurčito. Mnohí používatelia, ktorí zápasia s problémom zatekajúcej strešnej krytiny, si kladú otázku: "Čo by som mal použiť na utesnenie strešnej lepenky?" alebo "Ako vyzerá oprava strechy?" Jedným z alternatívnych materiálov na renováciu striech sú polyuretánové živice DuroDACH.

Renovácia strešnej lepenky našou technológiou má mnoho výhod, m.in:

  • nie je potrebné odtrhávať dechtový papier (pokiaľ nie je veľmi poškodený a oddelený od zeme),
  • nedostatok švov charakteristických pre tradičné hydroizolačné materiály, t
  • vysoká odrazivosť slnečného žiarenia (polyuretánový povlak DuroROCH TOP-S),
  • Trvalá flexibilita pri vysokých aj nízkych teplotách
  • nízka hmotnosť (cca 2kg/m²),
  • jednoduchá aplikácia – väčšina výrobkov je jednozložková,
  • Oprava strechy je jednoduchá.

Hydroizolácia strešnej lepenky materiálmi DuroDACH nie je zložitá a nespôsobí veľa ťažkostí ani amatérom so zmyslom pre tento typ práce, takže ktokoľvek môže renovovať strechu pomocou tohto materiálu.

Aplikácia základného náteru DuroGRUNT

Príprava povrchu na opravu strechy z dechtového papiera:

Najdôležitejšia vec je správna príprava podkladu a detailov strechy. Strešná lepenka by mala byť dôkladne očistená od voľných prvkov. Dá sa to urobiť napríklad hydrodynamicky, ale dobré počasie a teploty nad +20 ° C sú potrebné na dobré vyschnutie povrchu. Ak takéto podmienky neexistujú, celý povrch by sa mal dôkladne zamiesť alebo vysať. Ak je strešná lepenka mierne vlhká, znečistená napriek pokusom o pranie alebo má voľné posypy, odporúča sa použiť základný náter DuroGRUNT 2K alebo DuroGRUNT, aby sa zabezpečila primeraná priľnavosť pre nasledujúce vrstvy systému. Ďalej by mali byť všetky prvky na streche vystužené rúnom DuroNET, butylovou páskou DuroTAPE alebo tmelom DuroDACH D. Obrábanie detailov strechy vyžaduje trpezlivosť a presnosť, ale iba starostlivým vykonávaním môžeme zabezpečiť účinnú ochranu strechy pred zatekaniami, najmä preto, že väčšina netesností strechy sa vyskytuje na týchto miestach.

Hydroizolácia strechy systémom DuroDACH – použitie:

Po dokončení vyššie uvedených krokov môžete pristúpiť k utesneniu sklonu strechy pomocou DuroDACH R alebo DuroDACH S. Polyuretán-akrylová membrána DuroDACH R na vodnej báze by mala byť vždy vystužená rúnom DuroNET po celej ploche.
Vďaka tomu si môžeme byť istí, že hydroizolácia strechy bude odolná a nepraskne ani po mnohých rokoch používania.

Aplikácia polyuretánovej akrylovej membrány DuroDACH R s netkanou textíliou DuroNET

V prípade polyuretánovej membrány DuroDACH S na báze rozpúšťadiel, ak je strecha v dobrom stave (bez väčších trhlín), aplikácia môže byť vykonaná bez použitia rúna DuroNET po celej streche, čo sa potom odporúča len na detailoch strechy. V tejto situácii sa odporúča aplikovať membránu v 3 vrstvách a ďalšiu vrstvu na všetky spoje. V prípade prasknutej strechy alebo so sklonom k praskaniu (veľa latiek) je však vždy lepšie použiť rúno DuroNET komplexne po celej streche.

Ak nám záleží na trvanlivosti farby a vysokej schopnosti odrážať slnečné žiarenie
(tzv. "studená strecha"), môžeme na tento účel použiť ďalšiu vrstvu polyuretánového povlaku DuroROCH TOP-S.

Aplikácia polyuretánovej membrány DuroDACH S

S našou technológiou je možná aj lokálna renovácia strešnej lepenky. Pre tento typ práce odporúčame produkt DuroDACH D – Polyuretánový tmel. Vďaka použitiu tohto materiálu je možné strechu utesniť aj v zime. Vďaka svojej vysokej hustote a prítomnosti polypropylénových vlákien v jeho zložení tento materiál nevytečie (tixotropné vlastnosti) ani pri aplikácii na vlhký povrch, nízku teplotu alebo počas slabých dažďov počas postupu, akým je renovácia strešnej plsti.

Renováciu strešnej lepenky technológiou DuroDACH je možné vykonať na priemyselných, komerčných a obytných strechách. Povzbudzujeme všetkých, ktorí sa pýtajú, ako utesniť strechu, aby sa zoznámili s našou technológiou. Renovácia striech týmto spôsobom sa úspešne využíva už takmer 30 rokov, od Aljašky po Zimbabwe.

Podrobný návod na aplikáciu systému DuroDACH nájdete v návode na aplikáciu jednotlivých materiálov.

Dôležité je, že renovácie striech pomocou technológie tekutej hydroizolačnej membrány DuroDACH nie sú veľmi komplikované. Človek s talentom pre domácich majstrov je schopný bez väčších problémov zrekonštruovať strechu s našimi polyuretánovými membránami. To platí pre betón, strechy pokryté dechtovým papierom alebo plechom.

Po nanesení polyuretánového povlaku DuroRODACH TOP-S


Dúfame, že vám tento článok pomohol odpovedať na otázku, ako utesniť strešnú lepenku a ako utesniť strechu – efektívne a dlho.
Ak máte akékoľvek otázky, sme tu, aby sme vám pomohli.