Plechové strechy, aj keď sú zvyčajne navrhnuté so sklonom dostatočným na účinný odtok dažďovej vody, sú po rokoch používania vystavené netesnostiam, ktoré je často ťažké lokalizovať. To isté platí pre sendvičové strešné krytiny. Problémy s netesnosťami sú zvyčajne spôsobené "prácou" celej strešnej konštrukcie a rozpadaním tesnení pod vplyvom poveternostných podmienok. Netesnosti sa často vyskytujú aj tam, kde sú uvoľnené skrutky. Výmena tesnení za nové je časovo náročná a riskantná kvôli potrebe čiastočnej demontáže plechov. Ďalším problémom môže byť korózia strešnej krytiny. Pre ľudí, ktorí si kladú otázku "Ako utesniť plechovú strechu?" riešením, ktoré nevyžaduje zásah do opláštenia strechy, sú polyuretánové živice v systéme DuroDAS.

Aplikácia polyuretánového povlaku DuroDACH TOP-S

Výhody tohto riešenia sú:

  • získanie bezšvovej membrány na streche zabezpečujúcej účinné utesnenie strechy z trapézového alebo iného plechu,
  • vysoká flexibilita – hydroizolácia strechy spolupracuje s celou jej konštrukciou, čo zabraňuje vzniku trhlín,
  • ochrana strechy proti korózii, ako aj zvýšená ochrana proti roztriešteniu (vďaka svojej vysokej flexibilite systém DuroDACH kompenzuje napr. nárazy kameňa)
  • efekt "studenej strechy" pri výbere svetlých farieb, vďaka ktorému sa strecha počas období vysokého slnečného žiarenia zahrieva oveľa menej,
  • Životnosť systému – viac ako 15 rokov.

Zaistenie plechovej strechy technológiou DuroDACH nie je zložité, ale vyžaduje presnosť, najmä pri príprave povrchu a spracovaní prvkov na streche. Tieto oblasti môžu byť chránené výstužným rúnom DuroNET, butylovou páskou DuroTAPE alebo polyuretánovým tmelom DuroROCH D.

Príprava povrchu pre proces ochrany plechových striech:

Celý povrch by mal byť dôkladne očistený, napr. hydrodynamicky (tlak min. 200 barov) a následne odmastený. To umožní adekvátnu priľnavosť povrchov DuroDACH. Všetky oblasti korózie by mali byť brúsené a potom by mala byť vyrobená ich antikorózna ochrana plechovej strechy (napr. s náterom Rust Grip).

Aplikácia systému DuroDach:

Po prvé, celý povrch by mal byť ošetrený DuroGRUNT 2K – Universal Primer Coating, ktorý zaisťuje priľnavosť k polyuretánovému náteru DuroDACH S alebo DuroDACH R. Pred nanesením samotnej tesniacej vrstvy je najdôležitejšou úlohou dôkladne utesniť všetky plechové spoje polyesterovou výstužnou netkanou textíliou DuroNET v kombinácii s DuroDACH S / DuroDACH R alebo DuroTAPE Butyl Tape. Odporúčame utesniť všetky skrutky pomocou DuroDACH D. Po príprave strechy môžete pokračovať v aplikácii polyuretánovej membrány DuroDACH S / DuroDACH R v dvoch vrstvách. Ak chcete, aby farba bola dlhotrvajúca, môžete ju voliteľne zakryť polyuretánovým povlakom DuroROCH TOP-S. Aplikáciu celého systému je možné vykonať valčekom, kefou alebo bezvzduchovým striekaním. Druhá metóda sa najčastejšie odporúča, keď je potrebné utesniť trapézové plechy, pretože manuálna aplikácia je na takomto povrchu náročná.

Takto vyrobená hydroizolácia plechovej strechy umožňuje zabezpečiť tesnosť, antikoróznu ochranu a osvieženie vzhľadu neinvazívnym spôsobom.

Viac informácií o aplikácii jednotlivých materiálov nájdete v návode na použitie.

Hydroizolácia plechovej strechy tekutou membránou DuroDACH R