Strechy z trapézového plechu alebo sendvičových panelov sú bežným riešením v priemyselných halách. Okrem mnohých nepopierateľných výhod, vrátane rýchleho času inštalácie alebo primeraných stavebných nákladov, majú strechy vyrobené touto metódou aj niekoľko významných nevýhod.

Po prvé, pretože sa zvyčajne používajú na veľkých strechách a takéto konštrukcie "pracujú" veľa, po určitom čase (niekedy krátke) sa montážne skrutky uvoľnia a plechové spoje sa utesnia. To má za následok úniky, ktoré je veľmi ťažké identifikovať. Ďalším problémom je korózia. Aj keď je ochrana takýchto plechov proti korózii pevná, nechráni pred tvorbou rozstreku, ktorý je zdrojom tvorby hrdze, a to ani na novom podklade. Ďalšou nevýhodou plechovej strešnej krytiny je aj malý výber metód, pokiaľ ide o hydroizoláciu plechovej strechy.

Majiteľ výrobnej haly v Świdnici bojoval s podobnými problémami, až kým neprišiel na pomoc systém DuroDACH – technológia tekutých polyuretánových membrán.

Strecha z trapézového plechu

Počas kontroly na mieste neboli zistené žiadne konkrétne miesta úniku, čo je bežná situácia pri tomto type strešných konštrukcií. Preto sa investor rozhodol utesniť celú strechu. Ďalšou vecou, ktorá vynikla, bolo veľké množstvo vtáčieho trusu, ktorý je dosť agresívny voči zemi. Z tohto dôvodu, pokiaľ ide o výber hydroizolačného systému, voľba padla na polyuretánovú živicu DuroDACH S, ktorá má ako polyuretánový materiál dobrú chemickú odolnosť.
Po prijatí ponuky investorom sa práce mohli začať.

Prvou, veľmi dôležitou činnosťou bolo dôkladné čistenie substrátu s osobitným dôrazom na vtáčí trus. Táto práca bola vykonaná hydrodynamickou metódou s prídavkom čistiaceho prostriedku.

Po zaschnutí podkladu bolo možné aplikovať základný náter DuroGRUNT 2K, dvojzložkovú epoxidovú živicu, ktorá zaručovala správnu priľnavosť k podkladu.

Ďalším krokom bolo utesnenie spojov plechov. Keďže týchto spojov bolo veľa (spolu viac ako 6000 m), bola zvolená lacnejšia možnosť, a to 10 cm široká polyesterová netkaná textília DuroNET, ktorá bola tavená do polyuretánovej membrány DuroDACH S na pozdĺžnych spojoch dosiek. Na priečnych spojoch pri použití netkanej textílie DuroNET alebo butylovej pásky DuroTAPE bol prekážkou veľký počet skrutiek, čo sťažuje pokládku. V tejto situácii bol použitý tmel DuroROCH D, polyuretánová živica zahustená polypropylénovými vláknami, aby mohla byť aplikovaná na oblasť.

Poslednou operáciou bola aplikácia hydroizolácie DuroDACH S v dvoch vrstvách, ktorá bola vykonaná striekaním, vďaka čomu bol celkový čas práce asi 2 týždne, čo je dobrý výsledok na streche s rozlohou viac ako 5 000 m2.

Po aplikácii polyuretánovej membrány DuroDACH S

Utesnenie trapézového plechu tekutou polyuretánovou membránou DuroDACH S prinieslo okamžité výsledky, netesnosti boli odstránené. Pridanou hodnotou bola antikorózna ochrana strechy.

Informácie:
Lokalita – Świdnica
Strešná plocha – cca 5.000m2 

Dátum prihlášky – máj 2018
Použité materiály – polyesterová netkaná textília DuroNET, epoxidová živica DuroGRUNT 2K, polyuretánová živica DuroDACH S
Spotreba materiálu – spolu cca 1,75kg/m2