Typy plechových striech

Za posledných približne dvanásť rokov sa plech ako strešná krytina stal častou voľbou investorov, najmä pokiaľ ide o veľké výrobné alebo skladové priestory. Nie je tiež nezvyčajné, že súkromné osoby sa rozhodnú pre tento typ riešenia. Máme na výber rôzne tvary (trapézový plech, vlnitý plech, plechová krytina), farby, profily alebo hrúbky. Môžeme tiež zvoliť komplexné riešenie, ako je sendvičový panel (inak známy ako hnojová doska alebo sendvičový panel), ktorý poskytuje ochranu pred poveternostnými podmienkami a tepelnú izoláciu objektu.

Výhody

Medzi nepochybné výhody použitia tohto typu konštrukčného riešenia patrí rýchlosť a relatívne nízke náklady na realizáciu v porovnaní s tradičným železobetónovým stropom. Takáto strecha menej zaťažuje konštrukciu budovy, takže nemusí byť taká pevná ako v prípade železobetónového stropu. Ďalšou výhodou použitia plechu ako strešnej krytiny je neobmedzený výber farieb, čo je obzvlášť dôležité pre súkromných investorov.

Nevýhody

Ako každá iná stavba, aj plechové strechy majú svoje slabiny. Takéto strechy sa v lete veľa zahrievajú zo slnka, zatiaľ čo v zime "neudržujú" teplo dobre (výnimkou sú strechy zo sendvičových panelov). Počas silnejších dažďov plech neposkytuje prakticky žiadnu zvukovú izoláciu, čo môže byť nepríjemné, najmä v obytných budovách. Vzhľadom na relatívne nízku odolnosť tohto typu striech voči mechanickému zaťaženiu je potrebné v zime pravidelne odpratávať sneh. Potreba odpratávať sneh z plechovej strechy je jedným z faktorov vzniku ďalšieho problému, a to korózie. Pri odstraňovaní snehu zo strechy (najmä externými zamestnancami) je ťažké vyhnúť sa mechanickému poškodeniu strechy, čo pomerne rýchlo vedie k prepuknutiu hrdze, ktorá sa potom rýchlo šíri. Napríklad krupobitie môže byť tiež faktorom škôd.

Ochrana plechovej strechy proti korózii

Klasickým spôsobom, ako chrániť strechu pred hrdzou, je použitie antikoróznych náterov. Plech je takýmto povlakom chránený z výroby, ale ako je uvedené vyššie, mechanické poškodenie strechy narúša kontinuitu ochrannej vrstvy, čo spôsobuje tvorbu hrdze. Renovácia strechy nanesením novej vrstvy antikoróznej farby problém vyrieši, ale len dovtedy, kým nedôjde k novému mechanickému poškodeniu. Existuje spôsob, ako zabezpečiť účinnú a dlhodobú ochranu strechy proti korózii? Existuje, a toto riešenie ponúka naša spoločnosť.Protikorózna ochrana strechy s povrchovou úpravou DuroDACH S


Elastyczne systemy poliuretanowe DuroDACH nie tylko skutecznie uszczelnią dach z blachy, ale także zapewnią jego ochronę przed rdzą. Największą przewagą powłok DuroDACH nad klasycznymi farbami antykorozyjnymi ( w tym normalnymi poliuretanami cienkowarstwowymi) jest ich zdecydowanie większa elastyczność (np. DuroDACH S). Dzięki temu nasze żywice poliuretanowe są dużo bardziej odporne na udar, więc trudniej uszkodzić je mechanicznie.

Chronią one tym samym przed powstawaniem ognisk korozji.
Sprawia to, że zabezpieczenie antykorozyjne dachu płynnymi membranami poliuretanowymi DuroDACH jest dużo skuteczniejsze i trwalsze niż tradycyjnymi farbami do ochrony przed korozją.