Korózia je najčastejšie spojená s oceľovými konštrukciami. Ovplyvňuje to však nielen ich, ale aj betónové alebo drevené prvky. Korózia tak môže napadnúť celú strešnú konštrukciu, betónovú terasu alebo balkón, ako aj steny a základy. Ako sa pred tým chrániť?

Betón je obľúbeným materiálom používaným pri stavbe balkónov a terás. Ich popularita je daná ich trvanlivosťou, požiarnou odolnosťou a odolnosťou voči zaťaženiu. Ak však betón nie je úplne chránený pred poveternostnými podmienkami, môže dôjsť ku korózii a v dôsledku toho k mechanickému poškodeniu. Typ chemickej korózie závisí od chemických prvkov vo vode, ktoré ovplyvňujú substrát.

Ako zabrániť korózii?

Na ochranu betónu pred koróziou je potrebné znížiť pórovitosť, t.j. priepustnosť vody. To je možné vďaka použitiu vhodných tesniacich materiálov, ako je DuroGRUNT 2K. Je to dvojzložková vodou riediteľná polyuretánová živica. Používa sa ako základný náter na hydroizoláciu a impregnáciu. Vhodné pre absorpčné a nesavé povrchy. Vďaka svojej nízkej hustote preniká hlboko do betónu, "vytvára" jeho nasiakavosť a pomáha ho účinne utesniť.
Nanášanie valčekov a štetcov je veľmi jednoduché, nevyžaduje špeciálne zručnosti ani špeciálnu prípravu. Je dôležité, aby bol substrát správne vyčistený. V prípade nového betónu sa odporúča podklad prebrúsiť, aby sa odstránil povrch a otvorili sa póry v betóne. Vďaka tomu máme záruku trvanlivosti a spoľahlivosti spracovania.

Výhody živice

Možnosť aplikácie na vlhké podklady bez straty priľnavosti a odolnosti voči stojatej vode a mrazu zaručuje dlhoročnú spoľahlivú ochranu proti korózii. Okrem toho betón s epoxidovou živicou zvyšuje svoju chemickú odolnosť nielen voči dažďu a vlhkosti, ale aj voči lepidlu na dlaždice alebo farbe. DuroGRUNT 2K je možné považovať za jedinú ochrannú vrstvu (ak nie je priamo vystavená slnečnému žiareniu) alebo ako jeden z prvkov a prípravu na ďalšie práce. Ďalším krokom môže byť aplikácia bezšvovej polyuretánovej membrány aplikovanej za studena. Je to hydroizolačný materiál, takže zabraňuje vniknutiu vlhkosti. Okrem toho pomáha zachovať vlastnosti materiálov pri veľmi nízkych a vysokých teplotách. Takýto systém na terasách alebo balkónoch, dodatočne obohatený kremenným kamenivom alebo ozdobnými vločkami, môže tiež poskytnúť estetický povrch betónového povrchu bez toho, aby naň bolo potrebné položiť dlaždice.

Toto sú len príklady antikoróznych opatrení. Špecialisti v tejto oblasti vám pomôžu rozptýliť akékoľvek informácie o tom, aký liek použiť, takže ma neváhajte kontaktovať.