Najobľúbenejším strešným plášťom je určite plech a škridla. Ide však o relatívne drahé riešenia. To je dôvod, prečo sa mnohí prenajímatelia rozhodnú pokryť hospodárske budovy, ako sú garáže, sklady a prístrešky strešnou lepenkou. Vďaka nízkej cene, jednoduchej inštalácii a nízkym nákladom zostáva obľúbeným riešením. Strešná lepenka je však rozdelená do rôznych typov a je užitočné vedieť, ktorý typ strešnej lepenky použiť pre ktorý typ strechy.

Strešná lepenka sa používa aj ako izolačný prvok a stáva sa, že jedna časť strechy je izolovaná rôznymi typmi strešnej lepenky. Na izoláciu plochej strechy, ktorá má betónový podklad, použijeme inú strešnú lepenku, ďalšiu na materiály na báze dreva a ešte ďalšiu, keď je podklad tepelne izolovaný.

Aký druh strešnej krytiny sa cítil na šikmej streche

Šikmá strecha má svahy s uhlom sklonu 20 °. Spravidla sa tu nepoužívajú zvárateľné alebo samolepiace membrány. Dôvodom je, že sú príliš ťažké a mohli by sa začať posúvať pod vplyvom vysokých teplôt. Samozrejme, existuje možnosť mechanickej montáže, ale tento typ riešenia jednoducho nevyzerá dobre. A šikmá strecha je viditeľná odkiaľkoľvek. Preto by sa dechtový papier mal položiť na šikmú strechu iba vtedy, ak je pokrytá bitúmenovými šindľami. Šindle nie sú nič iné ako dechtový papier s vizuálnymi postrekovačmi, ktoré vyzerajú oveľa atraktívnejšie a môžu byť inštalované mechanicky. Je potrebné pripomenúť, že na zastrešenie sa odporúča vrstva membrány asfaltovej podložky, ktorá je tiež mechanicky inštalovaná.

Zelená strecha a plochá strecha

Povrch zelenej strechy musí byť odolný voči prerastaniu koreňov. To sa dosiahne pridaním špeciálnej chemikálie do bitúmenu, ktorej úlohou je, aby bol odolný voči prerastaniu koreňmi rastlín. Mimochodom, stojí za to venovať pozornosť ubezpečeniam výrobcu o odolnosti voči biologickej korózii. Na plochej streche je najdôležitejším kritériom pre použitie strešnej lepenky podklad, t.j. či je to betón, drevo, minerálna vlna alebo polystyrén.

Na plochých strechách z drevených a drevených podkladov sa používajú mechanické upevňovacie prvky. Vzhľadom k tomu, že drevo, ako prírodný materiál, neustále pracuje, hydroizolácia by sa nemala vykonávať so strešnou lepenkou s nízkym koeficientom rozťažnosti. Môžu sa roztrhnúť. To isté platí pre betónový podklad. Strešná lepenka sa spravidla kladie na podložku, ktorou môže byť polyesterová netkaná textília, sklenená tkanina alebo sklenený závoj. Na druhej strane, minerálna vlna môže byť ošetrená strešnou lepenkou v jedno- alebo dvojvrstvovom systéme. Na tento účel by sa mali použiť aj špeciálne mechanické upevňovacie prvky s nastaviteľnou dĺžkou a širokými podvalmi.

Strecha v centre mesta

Netesnosti strešnej lepenky – použite DuroROROOF

Skôr alebo neskôr, dokonca aj s najlepšou strešnou lepenkou, sa vyskytnú problémy s netesnosťami. Môže to byť spôsobené buď nesprávnym spracovaním (napr. zlé zváranie spojov strešnej membrány) alebo "vrodenými chybami" strešnej lepenky, t. j. príliš vysokou plasticitou pri vysokých teplotách (strešná plsť "tečie") a vysokou tuhosťou v zime. Tieto dva procesy, po niekoľkých / tucte striedajúcich sa cyklov, spôsobujú, že strešná plsť praskne. V prípade úniku máme niekoľko možností opravy. Prvým z nich je položiť ďalšiu vrstvu dechtového papiera na vrch už existujúcich vrstiev. Toto je najlacnejšia metóda, aj keď najmenej účinná, pretože po určitom čase začne dechtový papier opäť praskať na miestach starých trhlín. Komplexnejším spôsobom je odtrhnutie všetkých vrstiev strešnej lepenky až po podklady (betón, palubovky, izolácie atď.), Vyrovnanie podkladu a položenie nových vrstiev strešnej lepenky. Táto metóda je však drahá, pretože stará strešná lepenka musí byť zlikvidovaná a podklad vyrovnaný, čo si vyžaduje veľa peňazí a času, najmä na betónových podkladoch.

Optimálnym spôsobom opravy a renovácie strešnej lepenky je použitie tekutých hydroizolačných membrán DuroDACH. V tomto prípade môžeme vykonať buď lokálne opravy alebo komplexné prevedenie celej strechy. Materiálom pre lokálne opravy je DuroDACH D – vláknami vystužená polyuretánová živica, ktorá sa používa na opravu neobvyklých tvarov, napr. komínových lemovaní, spojov medzi plechom a strešnou lepenkou a mnohých ďalších. Ak nie je možné nájsť miesta úniku, odporúča sa nainštalovať systém DuroDACH na celý substrát. V zásade existujú dva systémy, z ktorých si môžete vybrať: DuroDACH R alebo DuroDACH S.

DuroROCH R je polyuretán-akrylová živica na vodnej báze, funguje veľmi dobre v bytovej výstavbe (napr. družstvá alebo bytové spoločenstvá), ako aj v priemyselnej výstavbe, kde nedochádza k vysokému chemickému znečisteniu. Keďže ide o materiál na vodnej báze a vo väčšine prípadov nevyžaduje odlupovanie starej strešnej lepenky, je v súlade s trendom proekologických riešení v stavebníctve. Systém DuroDACH je po celom povrchu vystužený polyesterovým rúnom DuroNET, ktoré zvyšuje odolnosť proti možným trhlinám v podklade. Na druhej strane, systém založený na 100% polyuretánovej živici DuroDACH S sa odporúča na miestach, ktoré sú viac vystavené chemickej kontaminácii a kyslým dažďom. Má tiež lepšie pevnostné parametre ako DuroDACH R, takže ho možno použiť s výstužným rúnom DuroNET aj bez neho (na strechu v dobrom stave).