V prípade plochých striech je účinná hydroizolácia kľúčom k ich trvanlivosti a bezproblémovému fungovaniu. V tomto článku vám predstavíme metódy, ako urobiť vašu strechu vodotesnou, čítajte ďalej.

Asfaltové strešné membrány na hydroizoláciu plochých striech

Asfaltové strešné membrány sú tradičným spôsobom hydroizolácie plochej strechy, v ktorej sa používajú špeciálne kotúče bitúmenových strešných membrán. Nanášajú sa na strechu v niekoľkých vrstvách pomocou zvárania horákom. Asfaltové strešné membrány sú jedným z najstarších a najosvedčenejších riešení v oblasti hydroizolácie plochých striech. Okrem tradičného použitia ako hydroizolácia plochých striech sa asfaltové strešné membrány často používajú aj na izoláciu základov, terás alebo balkónov, kde je potrebná aj účinná ochrana pred vodou. Napriek mnohým výhodám majú bitúmenové strešné membrány, rovnako ako každý stavebný materiál, aj určité obmedzenia. Vyžadujú pravidelné kontroly a ich inštalácia s otvoreným ohňom vždy nesie určité riziko.

EPDM membrány na hydroizoláciu plochých striech

EPDM membrány sú moderným riešením pre hydroizoláciu plochých striech, terás, balkónov, ako aj iných povrchov vyžadujúcich pevnú izoláciu. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam sa tieto membrány stávajú čoraz obľúbenejšími medzi investormi a dodávateľmi. Membrány EPDM sú vyrobené z monomérnej gumy etylén-propylén-dién, ktorá má výnimočnú pružnosť (môže sa natiahnuť až na 300% svojej pôvodnej veľkosti) a dlhú životnosť, ktorá môže byť až 50 rokov alebo viac. Jednou z hlavných výhod membrán EPDM je ich odolnosť voči UV žiareniu a extrémnym teplotám. Či už sú extrémne horúce alebo studené, tieto membrány si zachovávajú svoje izolačné vlastnosti a pružnosť.

Tekuté PVC membrány na hydroizoláciu

Membrány z tekutého PVC (polyvinylchloridu) sú relatívne novou inováciou v hydroizolácii, ktorá sa líši od tradičných PVC membrán dostupných vo zvitkoch. Kvapalné PVC membrány sú kompozície na báze polyvinylchloridu, ktoré pri aplikácii a vytvrdzovaní vytvárajú kontinuálny vodotesný povlak. Vďaka svojej kvapalnej forme membrána dokonale priľne k rôznym povrchom a vytvára pevný a bezšvový povlak. Tekuté PVC membrány sa nanášajú pomerne ľahko, nanášajú sa štetcom, valčekom alebo striekaním. Po aplikácii produkt zaschne a vytvorí trvanlivý, pružný povlak, ktorý dokonale priľne k podkladu.

Výberom správnych metód a materiálov dokážeme zabezpečiť dlhodobú ochranu pred vlhkosťou, predĺžiť životnosť strechy a zabezpečiť pohodlie jej užívateľov. Od tradičných bitúmenových membrán, cez inovatívne membrány EPDM, až po moderné integrované riešenia, každý z týchto systémov má svoje výhody.