Ploché strechy sú obzvlášť citlivé na problémy vyplývajúce z netesnej hydroizolácie. V našej krajine ide hlavne o strechy pokryté dechtovým papierom, ktorý aj keď je vyrobený s najväčšou pozornosťou k detailom, po určitom čase začne zatekať a vyžaduje renováciu. Problémy s tesnosťou tohto veľmi obľúbeného hydroizolačného materiálu majú za následok m.in tmavej farby, ktorá spôsobuje, že strešná plsť sa pod vplyvom slnka zahrieva na teplotu až +80°C, čo ju robí veľmi tvárnou a ľahko poškodenou (rovnako ako asfalt). Na druhej strane, dechtový papier počas zimy tuhne, čo tiež negatívne ovplyvňuje jeho mechanické vlastnosti.

Aby sa zabránilo kladeniu postupných vrstiev strešnej lepenky a každoročným drobným opravám strechy (kladenie laty), zaujímavou alternatívou je utesnenie plochej strechy tekutými hydroizolačnými systémami DuroDach. Vďaka nim je hydroizolácia plochých striech mimoriadne efektívna a zaisťuje najlepšie výsledky.

Hydroizolácia plochých striech – príprava podkladu

Je mimoriadne dôležité, aby bol podklad správne pripravený na účinné utesnenie. V prvom rade by mal byť vyčistený a pevný, bez akýchkoľvek nečistôt, ktoré majú negatívny vplyv na priľnavosť následných vrstiev. Mali by sa odstrániť akékoľvek nerovnosti podkladu, ako aj dutiny v betóne alebo vydutia v strešnej lepenke. Ploché strechy a ich možné trhliny je možné utesniť strešným tmelom DuroLastik.

Šlabikár

Ak je podklad nestabilný (napr. voľný povrch na dechtový papier alebo vysoko absorpčný betón) alebo mierne navlhčený, mal by sa naniesť základný náter. Dobrým riešením je
vodou riediteľná epoxidová živica DuroGrunt 2K, ktorá funguje dobre na absorpčných aj neabsorpčných podkladoch. Pred začatím aplikácie dávajte pozor na vlhkosť podkladu, ktorá by nemala prekročiť osem percent.

Druhá vrstva

Druhým krokom k dokonalej hydroizolácii strechy je aplikácia tekutej fólie. Môžete si vybrať z bezšvovej, za studena aplikovanej, jednozložkovej tekutej polyuretánovej membrány na báze xylénu (DuroDach S) alebo vody (DuroDach R). Prvý z nich sa vyznačuje vysokou mechanickou, tepelnou a chemickou odolnosťou, ako aj odolnosťou voči náročným poveternostným podmienkam, t.j. veľmi nízkym aj vysokým teplotám. Membrána na vodnej báze má o niečo horšie mechanické parametre, ale tiež poskytuje tesný povrch po mnoho rokov a je tiež ekologická a cenovo atraktívna. Vďaka svojim tixotropným vlastnostiam (neodteká zo zvislých plôch) sa dá použiť na strechy s mierne vyšším sklonom. DuroDach R je základný náter aj tesniaca vrstva, čo z neho robí veľmi univerzálne riešenie ako hydroizolačné riešenie. Môžu ho aplikovať neprofesionáli.

Plochá strešná lepenka

Posledná vrstva na ochranu plochej strechy

Aby sa zabezpečilo, že hydroizolácia vydrží mnoho rokov, je tiež možné použiť uzatváraciu vrstvu (voliteľné). Odporúča sa najmä pre strechy, ktoré majú byť dokončené v tmavých farbách (napr. červená). V našej ponuke je takýmto materiálom polyuretánový povlak na báze xylénu DuroDach TOP-S. Rovnako ako predchádzajúce vrstvy je odolný voči vysokým a nízkym teplotám, vode a navyše 100% UV žiareniu. Ako súčasť systému DuroDach môže byť použitý prakticky na všetkých povrchoch. Funguje tiež dobre ako samostatná farba na polyuretánovú penu.

Hydroizolácia strechy roky

Polyuretánové hydroizolačné membrány DuroDach ako hydroizolácia plochej strechy majú mnoho výhod, vrátane:
– ochrana plochej strechy pred stojatou vodou
– vysoká tepelná, mechanická a chemická odolnosť – jednoduchosť aplikácie (napr. valčekom) – jednoduchosť a rýchlosť opráv – nedostatok spojov, t.j. potenciálne zdroje únikov
– zníženie tepelného zaťaženia strechy v lete (jasné farby)
– nie je potrebné odtrhávať starú strešnú krytinu
– nízka hmotnosť tesniaceho systému (2-2,5kg/m2)