Keď zima nadobro skončí a začneme čoraz častejšie premýšľať o trávení času vonku, často sa stretávame s problémom v podobe poškodenia terás alebo balkónov, ktoré zostali po uplynulej sezóne. Ako by sa mala vykonať kontrola terás a balkónov pred začiatkom jarnej a letnej sezóny?

Terasy a balkóny môžu mať rôzne povrchové úpravy a rôzne krytiny. Všetky z nich, bez ohľadu na to, či sú drevené, kachľové alebo jednoducho betónové. Absolútne všetky vyžadujú dôkladnú kontrolu a menšie opravy. Sneh, silný mráz, dážď, pôda a všetko, čo bolo na našej terase so silným vetrom alebo snežením, na jar zmizne a niekedy zanechá devastáciu.

Kde začať?

Dôkladná kontrola a čistenie odtokov, odkvapov a zvodov (ak existujú) sú činnosti, s ktorými by sme mali začať kontrolu.
Ďalším krokom bude upratanie povrchu, t. odstránenie nečistôt a umytie povrchu. Ideálnym čistiacim prostriedkom na čistenie akéhokoľvek vonkajšieho povrchu je voda s prídavkom jemného čistiaceho prostriedku. Ak je povrch zanedbaný, nemusí to stačiť. Potom budú veľmi dobre fungovať špeciálne čistiace prostriedky na čistenie keramiky, dreva alebo betónu. Je dobré použiť vysokotlakový čistič, ktorý pomôže odstrániť aj staré, trené škvrny.

A čo poškodený kryt?

Ak bola betónová palubovka vážne poškodená, je možné ju rýchlo a efektívne opraviť. Polyuretánové živice dostupné v našej ponuke sú zárukou rýchlej, odolnej a účinnej hydroizolácie, ktorá vytvára hydrofóbny, 100% tesný a pružný povlak. Tento typ hydroizolácie balkónovej alebo terasovej krytiny je zárukou dlhodobej ochrany pred vniknutím vody alebo všeobecne vlhkosti do betónu. Pred použitím takýchto roztokov by mal byť substrát pripravený veľmi dôkladným vyčistením. Podklad chránený našou tekutou fóliou je možné použiť ako podklad pre ďalšie práce (napr. pokládka dlaždíc) alebo ako samostatnú dekoratívnu úpravu terasy alebo balkóna.

Terasa v záhrade

Inšpekcia je preto viac ako len pohľad na povrch, často končí značnou rekonštrukciou. Ak povrch terasy alebo balkóna hneď riadne nechránime, môže sa ukázať, že po určitom čase budeme nútení vykonávať čoraz viac opráv alebo potrebu vykonať generálnu renováciu.