Plech je jedným z najčastejšie používaných materiálov používaných na zastrešenie. Napriek svojej trvanlivosti sa v spojoch prvkov môžu časom tvoriť netesnosti. Ako hydroizolovať plechovú strechu? Prečítajte si nášho podrobného sprievodcu.

Dôkladné čistenie plechovej strechy

Pred nanesením hydroizolácie je nevyhnutné starostlivé čistenie povrchu strechy, pretože nielen odstraňuje nečistoty, ale predovšetkým zaisťuje správnu priľnavosť náteru. Tu bude perfektný tlakový čistič, vďaka ktorému bude práca prebiehať hladko. Je tiež potrebné pamätať na odmastenie strešnej krytiny, aby sa ďalej zvýšila účinnosť použitých prostriedkov. Pri hydroizolácii plechovej strechy je potrebné priestory, kde sa vyskytuje hrdza, prebrúsiť a potom ich chrániť špeciálnym antikoróznym náterom. Takto pripravený kryt je pripravený na ďalšie stupne hydroizolácie.

Ochrana strešných spojov

Pred nanesením polyuretánovej hydroizolačnej membrány stojí za zváženie dodatočné vystuženie strešných prvkov, ktoré sú obzvlášť vystavené netesnostiam. Všetky plechové spoje by mali byť starostlivo zaistené pomocou výstužného rúna alebo butylovej pásky. Na druhej strane, polyuretánový tmel môže byť použitý na miestach, kde sú uvoľnené skrutky. Tieto úpravy prispejú k zvýšeniu trvanlivosti konštrukcie a zabránia únikom.

Nanášanie základnej vrstvy na povrch strechy

Pri hydroizolácii plechovej strechy je tiež dobré pokryť jeho povrch univerzálnym základným náterom. Môže poskytnúť lepšiu priľnavosť pre následné hydroizolačné vrstvy. Uistite sa, že základný náter rovnomerne rozložíte na celý strešný materiál, pretože až potom vytvorí pevný a odolný základ pre bezšvovú polyuretánovú membránu.

Hydroizolácia strechy tekutou polyuretánovou membránou

Poslednou etapou práce je aplikácia polyuretánovej membrány, ktorá vytvára bezšvovú a pružnú tesniacu vrstvu. Tento náter je možné nanášať na povrch strechy pomocou kefy, valčeka alebo striekať pomocou bezvzduchovej jednotky. Použitie tejto techniky sa odporúča najmä na utesnenie krytiny z trapézového plechu. Stojí za to zvoliť aplikáciu tekutej polyuretánovej membrány na povrch plechovej strechy v dvoch vrstvách, aby sa dosiahla vysoká ochrana proti prenikaniu vody do budovy. Vďaka svojej flexibilite je tento povlak odolný voči poveternostným podmienkam a teplotným zmenám.

Hydroizolácia plechovej strechy nie je zložitá, ale je dôležité pamätať na správnu prípravu jej povrchu na prácu. Podľa nášho názoru vám dôkladná ochrana strešných prvkov umožňuje zaručiť dlhodobú ochranu pred nežiaducimi čiarkami. Ak považujete tipy v tomto článku za užitočné, nezabudnite si ich zapísať, aby ste sa k nim mohli vrátiť.