Počas hydroizolačných a tesniacich prác existujú názvy, ktoré pre nás na prvý pohľad veľa neznamenajú. Ide o odbornú nomenklatúru, ktorá opisuje profesionálne materiály používané pri dokončovacích aj renovačných prácach. Čo vlastne znamenajú?

Polyuretány - polyuretánové živice

Polyuretány vznikajú pridaním polymerizácie multifunkčných izokyanátov s polyolmi. Ide o chemické zlúčeniny, ktoré patria do kategórie esteramidových derivátov kyseliny uhličitej. Polyuretánové živice sa delia na aromatické živice (napr. DuroDACH S alebo DuroDACH D) a alifatické živice (DuroDACH TOP-S, DuroTRANS). Aromatické polyuretánové živice sú vďaka nižším nákladom na suroviny oveľa atraktívnejšie z hľadiska ceny a bežného používania, avšak UV žiarenie môže spôsobiť ich vyblednutie a kriedu. Je to však veľmi pomalý proces - asi 30 mikrónov ročne, čo je zanedbateľné množstvo vzhľadom na hrúbku systému asi 1500 mikrónov. Treba tiež zdôrazniť, že krieda nezhoršuje mechanické vlastnosti materiálu. Alifatický polyuretán je na druhej strane plne odolný voči UV žiareniu a zachováva si svoju pôvodnú farbu po mnoho rokov. Preto sa odporúča predovšetkým na miestach, kde má estetický aspekt kľúčový význam, napr. na terasách, balkónoch alebo schodoch.

 

Polyuretánové živice DuroROCH

Tekutá fólia

Nie je to nič iné ako jednozložkový flexibilný tmel, ktorý je pripravený na použitie ihneď po otvorení. Pri aplikácii vytvára pevný, nepriepustný povlak. Používa sa do vnútorných aj vonkajších priestorov. Používa sa predovšetkým ako ochrana pred vlhkosťou. Preto by sa mal používať v miestnostiach, ktoré sú vystavené vlhkosti, t.j. kúpeľne, práčovne, kuchyne, toalety, technické miestnosti, ako aj balkóny a terasy. Samotné keramické dlaždice alebo dlaždice nie sú schopné poskytnúť primeranú ochranu. Príkladom tekutého filmu najvyššej kvality je náš produkt DuroDACH R na báze polyuretánovo-akrylovej živice na vodnej báze.

Hydroizolačné membrány

Membrány sú tiež jednozložkové kvapalné polyuretánové výrobky. Pri vystavení vlhkosti zo vzduchu stvrdnú. Potom tvoria vysoko elastickú membránu s vynikajúcou mechanickou, chemickou a tepelnou pevnosťou. Dôležitá je aj odolnosť voči UV žiareniu a podmienkam prostredia. Môžu byť použité m.in. ako hydroizolácia strechy (strešná lepenka, plech, betón, polyuretánová pena, PVC a EPDM membrány), pod dlaždice a ako samostatný tesniaci a dekoratívny systém na balkónoch a terasách. Ako povrchovú úpravu si potom môžeme vybrať kremenné piesky v rôznych granuláciách a farbách, ako aj ozdobné vločky. Obe povrchové úpravy poskytujú protišmykový efekt.
Ďalším inovatívnym tesniacim systémom na báze tekutých polyuretánových membrán je DuroTRANS. Ide o systém určený predovšetkým na utesnenie existujúcich keramických dlaždíc. Skladá sa zo špeciálneho základného náteru DuroGRUNT T, priehľadnej tesniacej membrány DuroTRANS (alifatický polyuretán) a uzatváracej matnej vrstvy DuroDACH TOP-M (voliteľná). Tento systém zaisťuje tesnosť dlaždíc po mnoho rokov, chráni ich pred vydutím a praskaním pri zachovaní pôvodného vzhľadu dlaždíc.