Každý správne postavený dom by mal mať aspoň jeden komín. Zle vyrobený komín môže spôsobiť veľa škôd, najmä ak začne unikať. Preto stojí za to vedieť, čím utesniť strešnú lepenku a ako to urobiť správne, aby sa zabránilo škvrnám na komíne. Čítajte ďalej, povieme vám, na čo si dať pozor pri hydroizolácii strešnej lepenky v blízkosti komína.

Ako utesniť strechu v komíne?

Hydroizolácia strešnej lepenky je mimoriadne dôležitá, koniec koncov, je to povrch, ktorý je počas celého roka vystavený rôznym druhom poveternostných podmienok. Krupobitie, dážď, silné slnko alebo sneh môžu oslabiť celú štruktúru. Meniace sa teploty môžu spôsobiť expanziu a sťahovanie hydroizolačných materiálov, preto je dobré pravidelne monitorovať stav strešnej krytiny. Strešná lepenka je najčastejšie utesnená ďalšou vrstvou teplozvárateľnej strešnej lepenky (aj keď to nie je účinná metóda, často vyžaduje viac práce), toto riešenie je zvyčajne najlacnejšie. Nie je však trvanlivý, tepelne tesniteľná strešná lepenka môže po určitom čase prasknúť pod vplyvom teplôt, čo zase spôsobuje únik. Strecha môže byť utesnená lemovaním, ale existuje aj jednoduchší spôsob. V súčasnosti sa na utesnenie striech najčastejšie používajú tekuté polyuretánové membrány. Ďalšie dostupné možnosti hydroizolácie strechy zahŕňajú:

  • sendvičové panely,
  • EPDM.

Ako správne utesniť strešnú lepenku v komíne?

Pri nanášaní strešnej plstenej hydroizolácie nezabudnite to urobiť opatrne. Najmä v mieste, kde sa nachádza komín. Membrána by mala byť správne aplikovaná tesne pod komín, ale aj na steny. Membrána by mala byť na streche aj komíne. Pre dôkladnejšie utesnenie môže byť celok zaistený špeciálnou tesniacou páskou. Aby strecha nepresakovala, mala by byť chránená pružným materiálom, najlepšie na to bude samozrejme polyuretánová membrána, pretože pod vplyvom teplotných zmien nepraská ani sa nerozpadá. Stojí za to pripomenúť, pretože použitie iných metód hydroizolácie strechy môže spôsobiť netesnosti.

Na čo si dať pozor pri hydroizolácii strechy pri komíne?

Čo musíte mať na pamäti, je, že strešnú plsť by ste mali aplikovať rovnomerne, nemôžete viesť k vytvoreniu medzier. Predtým, ako prejdeme k utesneniu strešnej krytiny tekutou polyuretánovou živicou, musíme podklad správne pripraviť. Podklad by mal byť dôkladne vyčistený, povrch nesmie byť znečistený alebo vlhký, pretože priľnavosť strešného tesniaceho výrobku bude horšia. Navyše stojí za to pripomenúť, že ak chceme strechu vodotesnú tekutou membránou, musíme na zem položiť vystužené rúno, vďaka ktorému bude hydroizolácia odolnejšia.

Hydroizolácia strechy a komína pomocou tekutej membrány nie je zložitá. Presný spôsob aplikácie podľa výrobcu nájdete na obale produktu.