Strecha je jedným z najdôležitejších prvkov domu. Problémy s jeho tesnosťou môžu znamenať výskyt škvŕn alebo húb na stenách. Aby ste sa chránili pred týmito typmi chýb, je dôležité vedieť, čo je tekutá strešná membrána, ako funguje a ako ju používať.

  • Čo je to tekutá strešná membrána?
  • Ako funguje tekutá strešná membrána?
  • Ako používať tekutú strešnú membránu?

Čo je to tekutá strešná membrána?

Tekutá strešná membrána je materiál, ktorý po aplikácii vytvára tvrdený náter, do značnej miery odolný voči vonkajším poveternostným podmienkam. Tento výrobok sa dodáva v praktickom kovovom balení, podobnom plechovke farby. Praktická tekutá strešná membrána je odolná voči vode a mrazu, ako aj UV žiareniu.

Stojí za zmienku, že tekuté strešné membrány tiež pripomínajú farbu v ich forme a konzistencii. Po otvorení kovovej nádoby sa odhalí materiál, ktorý sa ľahko nanáša. Hoci tekuté, strešné membrány majú zvyčajne celkom dobré názory, pretože ich konzistencia je taká voľná, že sa dajú ľahko aplikovať valčekom alebo kamenivom, ale zároveň po vytvrdnutí neodtekajú ani pri vyšších teplotách.

Ako funguje tekutá strešná membrána?

Hlavnou úlohou tekutej strešnej membrány je izolovať povrch pred škodlivými účinkami prebytočnej vody, vlhkosti a UV žiarenia. Stojí však za zmienku, že tento produkt funguje rovnako dobre pri hydroizolácii balkónov a terás, renovácii striech pokrytých starými škridlami alebo tesnení väčších betónových plôch.

Vďaka dobrým izolačným vlastnostiam a vysokej plasticite sa tekutá strešná membrána často aplikuje na strešnú lepenku. To je jeden zo spôsobov, ako dodatočne spevniť a utesniť asfaltovú strešnú lepenku, ktorá je náchylnejšia na zmeny teploty.

Za zmienku tiež stojí, že tento materiál je odolný voči stojatej vode a zarasteným koreňom. Vďaka tomu je možné hydroizolovať zelené strechy tekutou membránou za prijateľnú cenu, ktorú nebude potrebné tak často vymieňať. Ak však vznikne potreba, stojí za to pripomenúť, že tento typ hydroizolácie je možné bez väčších problémov preinštalovať, ak stará membrána už neplní svoju úlohu.

Ako používať tekutú strešnú membránu?

Ak chcete správne položiť tekutú vonkajšiu membránu, stačí mať po ruke základné nástroje na maľovanie. Tento materiál má sypkú konzistenciu, takže je možné ho pohodlne rozložiť po celej pracovnej ploche maliarskym valčekom, štetcom alebo bezvzduchovým striekaním. Je dobré si uvedomiť, že aplikácia tekutej strešnej membrány by sa mala vykonávať na suchom povrchu a úplné vytvrdnutie sa uskutoční po 7 dňoch.

Takže pri zvažovaní, čo je tekutá strešná membrána, tento materiál možno porovnať s farbou, ale má výrazne odlišné vlastnosti. Tento typ hydroizolácie má kvapalnú formu, ktorá sa rozprestiera na vybranom priestore, zvyčajne na streche. Po vytvrdnutí získa membrána izolačné vlastnosti, vďaka ktorým môže chrániť strechu, balkón alebo škridly pred škodlivými účinkami vlhkosti.