Strecha je pokrytá netesnou PVC membránou

Potreba rýchlej výstavby priemyselných a obchodných zariadení, ako sú výrobné haly alebo nákupné centrá, si vynútila použitie takzvaných rámových konštrukcií, inými slovami ľahkých, namiesto pevných betónových konštrukcií. V tomto type konštrukcie sú steny zvyčajne vyrobené zo sendvičových panelov, pričom strechy sú buď vyrobené rovnakou technológiou alebo vyrobené z trapézového plechu s izoláciou vo forme minerálnej vlny a ochranou zhora PVC, EPDM alebo derivátovou membránou.
Veľkou výhodou takejto strešnej konštrukcie sú relatívne nízke náklady na investíciu a rýchla realizácia, a to aj na jeseň av zime.
Na druhej strane má takáto strešná konštrukcia nevýhodu, ktorú si nie každý na prvý pohľad uvedomuje. Povrch PVC alebo EPDM membrány sa môže pri odstraňovaní snehu lopatami pomerne ľahko mechanicky poškodiť. Je to spôsobené tým, že vďaka použitiu minerálnej vlny ako tepelnej izolácie je takáto strecha mäkká, čo je ľahko viditeľné chôdzou po nej. Strechy tohto typu musia byť pravidelne zbavené snehu, pretože nosnosť rámových konštrukcií je oveľa nižšia ako nosnosť betónových konštrukcií.
Keďže utesnenie strešnej membrány z PVC a EPDM nie je možné vykonať sami, pretože na to potrebujete správne vybavenie a mechanické poškodenie nepodlieha záručným opravám, majitelia hál musia využiť kvalifikovaných dodávateľov.
Utesnenie PVC membrány, v závislosti od množstva poškodenia a veľkosti strechy, môže stáť od niekoľkých do desiatok tisíc zlotých. Často sa stáva, že väčšie alebo menšie opravy sa musia vykonať po každej zime.
Ďalšou nevýhodou strešných membrán z PVC je postupná strata plastifikátorov zodpovedných za ich pružnosť. Hoci je to pomalý proces, po 10-15 rokoch membrána začne tuhnúť a rozpadať sa.

Tesnenie membrány EPDM

Ktoré produkty z ponuky DuroDACH sa oplatí vybrať?

Na zníženie nákladov na opravy je možné použiť polyuretánové živice DuroDACH. Vhodným produktom z nášho sortimentu bude DuroDACH S, táto tekutá polyuretánová membrána na báze rozpúšťadiel umožňuje účinnú hydroizoláciu striech z PVC alebo EPDM.
V kontexte drevenej rámovej konštrukcie pokrytej strešnými membránami má použitie DuroDACH S mnoho výhod. Po prvé, opravy, najmä menšie, je možné vykonať sami a rýchlo, pomocou bežnej kefy alebo valčeka. Hoci by sa DuroDACH S nemal používať v zime kvôli nízkym okolitým teplotám, núdzové opravy vykonané počas tohto obdobia účinne ochránia strechu najmenej do budúceho leta, kedy je možné vykonať správne opravy.
Medzi ďalšie výhody našej vlajkovej lode polyuretánovej živice S patrí m.in jej trvanlivá flexibilita pri nízkych aj vysokých teplotách.
Dôležité je, že na opravu PVC striech nie je potrebné používať špeciálne základné nátery, pretože DuroROCH S poskytuje veľmi dobrú priľnavosť k tomuto typu podkladu. Všetko, čo musíte urobiť, je dôkladne umyť podklad rozpúšťadlom MEK (metyletylketón) a po cca. 10 minútach môžete aplikovať DuroDACH S. Okrem toho by sa na všetky spoje a v oblastiach náchylných na praskanie, ako sú obvody strešných prvkov, malo byť výstužné rúno DuroNET roztavené na DuroDACH S. Ak je celý podklad v zlom stave, použite rúno DuroNET po celom povrchu, ktorý sa má utesniť.

Hydroizolácia strechy z PVC v systéme DuroDACH

PVC a EPDM membrány sú dobrým a ekonomickým riešením pre nové strešné konštrukcie. Po období asi 15 rokov však začínajú problémy s tesnosťou takejto hydroizolácie.
Výmena PVC membrány za novú je nákladná, časovo náročná a môže narušiť váš závod.
Použitie tekutej membrány DuroDACH S umožňuje neinvazívnu konštrukciu takzvanej vane na streche, teda bezšvovú hydroizoláciu, ktorá bude účinne chrániť PVC alebo EPDM v nasledujúcich rokoch.