Strešná lepenka je najobľúbenejším riešením pre ploché strechy v našej zemepisnej šírke. Majú mnoho výhod (cena, jednoduchosť aplikácie) a, bohužiaľ, pomerne málo nevýhod. Najväčšou z nich je nízka odolnosť voči zmenám teplôt v podmienkach používania. To sa prejavuje tuhosťou v zime a nadmernou plasticitou pri vysokých teplotách a vysokom slnečnom svetle. Oba tieto javy, ktoré sa vyskytujú striedavo po určitom čase, spôsobujú praskliny a mikrotrhliny v strešnej lepenke. Praskanie a zatekajúca strešná lepenka prináša oveľa viac nepríjemností a deštrukcie. Deravá strecha znamená úniky do vnútra budov, čo môže mať za následok zničenie elektrických inštalácií, tvorbu plesní a húb.
Existuje mnoho typov striech a mnoho typov strešnej lepenky. Majú rôzne pevnostné parametre, ale po určitom čase každý z nich nevydrží "konfrontáciu" s poveternostnými podmienkami. Existuje však účinný spôsob, ako výrazne predĺžiť životnosť strešnej lepenky, a to použitie polyuretánových tekutých strešných membrán DuroDACH.

Druhy strešnej lepenky

Asfaltová strešná lepenka, oxidovaný asfalt, teplom zvárateľná strešná lepenka - to všetko je všeobecne známe ako strešná lepenka. Ako používatelia nemusíme nevyhnutne poznať zloženie našej strešnej krytiny, a preto výrobcovia vytvárajú rôzne druhy tesniacich materiálov, ktoré sú univerzálne a budú dobre fungovať pri miestnych opravách akéhokoľvek typu strešnej lepenky. Jedným z takýchto produktov je DuroROCH D – polyuretánový tmel.
Výhodou popularity strešnej lepenky je nízka cena tohto riešenia. Toto je pravdepodobne najlacnejší spôsob hydroizolácie plochých striech. Bohužiaľ, poleva chrániaca strešnú plsť rýchlo zmizne pod vplyvom poveternostných podmienok a samotná strešná membrána sa rýchlo degraduje v dôsledku UV žiarenia a jej ochranné vlastnosti sa znižujú pod vplyvom dažďa a teplotných zmien. Okrem toho je ťažké chrániť všetky zákutia okolo komínov alebo okien, a ak nie sú správne zvárané, začnú ľahko praskať.

Najlepšie spôsoby utesnenia

Veľmi veľkou chybou, ktorá sa robí pri pokuse o utesnenie strešnej lepenky, je zakrytie starej prasknutej vrstvy novou. Výsledkom je len krátkodobé riešenie problémov s únikom, ktoré po krátkom čase prináša ďalšie komplikácie. Jedným z najdôležitejších z nich je, že trhliny nie sú opravené, ale zakryté, takže naďalej existujú a prehlbujú sa, ničia novú vrstvu. Nie je nezvyčajné naraziť na ploché strechy s ešte viac ako 10 vrstvami strešnej lepenky. To spôsobuje veľmi vysoké mechanické zaťaženie strechy, ako aj vlhkosť medzi vrstvami strešnej lepenky a betónu, ktorý sa nedokáže rýchlo odpariť a spôsobuje jeho eróziu.
Tu prichádzajú na záchranu tesniace nátery. Hlavné vlastnosti, ktoré musí mať takýto povlak, sú:
•odolnosť voči UV žiareniu a poveternostným podmienkam;
•flexibilita;
•Odolný voči vode.
•odolnosť voči stojatej vode

Takéto nátery sa nanášajú na existujúcu strechu bez potreby odstraňovania starých vrstiev strešnej lepenky. Je tiež potrebné zvážiť použitie hydroizolačných vrstiev ako preventívneho opatrenia predtým, ako strecha začne praskať.
Produkty z našej ponuky, ktoré je možné použiť ako hydroizoláciu strešnej lepenky, sú:
– DuroDACH S – polyuretánová živica na báze rozpúšťadiel – DuroDACH R – polyuretán-akrylová živica na vodnej báze – DuroROCH D
– hustý polyuretánový tmel na vystuženie polypropylénovými vláknami používaný na
lokálnu ochranu (aj v zime)