Terasy a balkóny sú konštrukčné prvky, ktoré sú veľmi intenzívne vystavené poveternostným podmienkam. Dážď a sneh v kombinácii s mrazom, vetrom alebo silným slnkom môžu viesť k prasklinám a dutinám v kĺboch. Už na úrovni prípravy podkladu na aplikáciu lepidla je možné urobiť chyby, ktoré neskôr prispievajú k úniku terasy. Ak podklad nebol dostatočne vyčistený a lepidlo nedrží tak, ako by malo, dlaždice sa začnú "odlepovať" a spôsobovať medzery. V tomto prípade tiež injektážna malta nebude správne priľnúť k podkladu. Okrem toho, ak sú dlaždice položené nesprávne, medzi dlaždicami alebo v spojoch so stenami, prahmi atď. sa udržiavajú príliš veľké medzery. Injektážna malta si nemusí zachovať svoje vlastnosti. Pridajte k tomu zimné počasie a mrazy a máte hotový recept na úniky a vyduté dlaždice.

V situácii, keď už boli urobené vyššie opísané chyby a objavia sa prvé úniky, je možné ich napraviť bez rozbitia všetkých dlaždíc? V časoch dynamického vývoja moderných stavebných materiálov existuje efektívny spôsob, ako to urobiť.
Tesniace škáry a dlaždice je možné vykonať neinvazívnym spôsobom pomocou systému DuroTRANS. Ide o sadu bezfarebných alifatických polyuretánových živíc určených pre tento typ aplikácie.

Aplikácia polyuretánovej membrány DuroTRANS


Skladá sa z DuroGRUNT T, priehľadnej tesniacej membrány DuroTRANS a voliteľnej polyuretánovej živice DuroTRANS TOP-M, ktorá poskytuje matnú povrchovú úpravu a zlepšuje protišmykovú odolnosť systému.
Keď sa tento systém používa na dlaždice, jeho hlavnou výhodou je jeho "samovoľno-tečúci", t.j. skutočnosť, že ovplyvňuje všetky mikrotrhliny a zákutia spojov a účinne ich utesňuje
.
Okrem toho sú povlaky DuroTRANS a DuroTRANS TOP-M úplne odolné voči UV žiareniu, takže ani po niekoľkých rokoch používania nezožltnú.
Systém DuroTRANS je možné použiť ako na samotných spojoch, tak aj na celej ploche terasy/balkóna. Komplexné tesnenie je samozrejme spoľahlivejším riešením, pretože potom vytvoríme úplne bezproblémový systém a môžeme si byť istí, že sme nevynechali žiadne potenciálne miesta úniku.
Pokiaľ ide o použiteľnosť našich polyuretánových živíc, vyžaduje sa predovšetkým stabilita dlaždíc. Nesmú byť hluché alebo vyduté.

Balkón po aplikácii polyuretánovej membrány DuroTRANS


Stručne povedané, vďaka použitiu sady živíc DuroTRANS zabezpečujeme dlhodobú ochranu spojov a obkladov a zároveň si môžeme vychutnať ich pôvodný vzhľad. Hydroizolácia terasy je mimoriadne dôležitou otázkou, nemalo by sa na ňu zabúdať.