Hydroizolácia balkóna alebo terasy je nepostrádateľným prvkom bytov a domov. Máme širokú škálu materiálov na ich estetické dokončenie, hoci keramické dlaždice sú medzi zákazníkmi stále najobľúbenejšie. Je to esteticky príjemné riešenie a ľahko sa čistí. Je veľmi dôležité, aby poskytovali účinné utesnenie balkóna alebo terasy. Pri správnom sklone poskytujú dlaždice dobrý odtok povrchovej vody. V mnohých prípadoch však profilovanie svahov nie je dostatočné a voda zostáva na dlaždiciach dlho po daždi. Po určitom čase to odhalí najväčšiu nevýhodu dlaždíc, alebo skôr spojov, t.j. netesnosti. Na 1m2 V priemere existuje 8 lineárnych metrov spojov, t.j. miest potenciálnych únikov.

Utesnenie schodov (pod dlaždicami) polyuretánovou membránou DuroDACH S

Keď sa vyskytne takýto problém, voda sa hromadí pod dlaždicami a hľadá ďalšiu cestu do betónu. Časť z nich zostáva pod dlaždicami, ktoré v prípade silných mrazov končia "vyhodením dlaždíc" do vzduchu a potrebou nákladnej renovácie balkóna. Ak sa rozhodneme odstrániť všetky dlaždice, náklady budú pozostávať z reprofilácie (vyrovnania) betónu a položenia nových dlaždíc. Najmä prvá operácia môže byť veľmi drahá. Aby ste sa vyhli týmto zbytočným nákladom, dobrým riešením je inovatívne riešenie – živica DuroDACH S na terasy a balkóny. Je to polyuretánová membrána na báze rozpúšťadla, ktorá sa používa ako hydroizolácia balkóna alebo terasy. DuroDACH S môže byť použitý ako izolácia pod dlaždice, rovnako ako súčasť samostatného živicového systému namiesto dlaždíc DuroDACH.
Okrem DuroDACH S systém, ktorý navrhujeme, pozostáva z primerov DuroGRUNT a DuroGRUNT 2K. Prvý základný náter sa vyznačuje hlbokým prienikom substrátu a rýchlym tvrdnutím, zatiaľ čo druhý umožňuje aplikáciu na mierne vlhký podklad.
Posledným prvkom našej hydroizolačnej a dekoratívnej súpravy na terasy a balkóny je polyuretánový uzáver DuroDACH TOP-S (farebná živica) alebo DuroTRANS (bezfarebná živica). Uzatváracie nátery zvyšujú mechanickú odolnosť systému, čo umožňuje normálne používanie terasy alebo balkóna. Keďže živicové povlaky môžu byť po daždi klzké, substrát môže byť pokrytý farebným pieskom alebo ozdobnými vločkami. To poskytne protišmykový efekt a vďaka veľkému výberu kremenných pieskov alebo dekoratívnych vločiek si môžete zvoliť povrchovú úpravu terasy alebo balkóna podľa vlastných farebných preferencií.

Efektívna hydroizolácia terasy? – vyberte si povrchové úpravy DuroDACH

Živicový systém DuroDACH je dobrou alternatívou k tradičným metódam dokončovania terás / balkónov a vďaka svojej monolitickej povahe
určite prekonáva tieto metódy z hľadiska tesnosti.
Ďalšou výhodou systému DuroDACH sú relatívne náklady na jeho renováciu. Po opotrebovaní tesniacej vrstvy nie je potrebné odstraňovať všetky vrstvy, ale podklad vyčistiť, natrieť základným náterom a znovu naniesť polyuretánový povlak DuroDACH TOP-S alebo DuroTRANS.

Aplikácia polyuretánového uzatváracieho náteru DuroTRANS

Výhody systému DuroDACH:

  • Bezšvová izolácia balkónov a terás
  • vysoká životnosť – aj nad 10 rokov
  • Jednoduchá a lacná renovácia
  • odolnosť voči rôznym poveternostným podmienkam
  • estetický povrch
  • ľahko sa udržiava v čistote
  • Aplikácia je možná na rôzne podklady – betón, strešná lepenka, dlaždice atď.

Hydroizolácia terasy v systéme DuroDACH nevyžaduje veľa vedomostí ani skúseností. Osoba, ktorá je oboznámená s jednoduchými renovačnými prácami, by mala byť schopná vykonať túto úlohu.

Príprava povrchu:

Celý substrát by mal byť dôkladne očistený od voľných prvkov, mastných a mastných oblastí. Aplikácie na nový betón by sa mali podávať najskôr 28 dní po naliatí. Obsah vlhkosti podkladu pred aplikáciou nesmie prekročiť 8% (DuroGRUNT 2K) alebo 4% (DuroGRUNT).
Lamancia vápennocementu sa musí úplne odstrániť, napr. brúsením podkladu.
V prípade prasklín v betóne by mal byť vyplnený tmelom DuroLASTIK.

Systémová aplikácia DuroDACH:

Hydroizolácia terasy našimi výrobkami vyžaduje niekoľko krokov. Prvou operáciou bude aplikácia správne zvoleného základného materiálu.
Po vysušení by mali byť všetky spoje od steny k podlahe vystužené netkanou textíliou DuroNET a nasiaknuté polyuretánovou membránou DuroDACH S.
Ako alternatívu k použitiu rúna môže byť sokel vyrobený aj v rohoch sokelu s tmelom DuroLASTIK.
Ďalším krokom je nanesenie živice DuroDACH S na celú plochu terasy/balkóna v 2-3 vrstvách.
DuroDACH S je možné aplikovať aj v jednej vrstve, v takom prípade by sa mal použiť vytvrdzovací urýchľovač DuroFAST.
Na dosiahnutie protišmykového efektu môže byť posledná vrstva membrány DuroDACH S pokrytá kremenným pieskom (0,1-0,4 mm alebo 0,2-0,8 mm) alebo ozdobnými vločkami (mierny protišmykový efekt). Nasledujúci deň odstráňte prebytočný piesok/vločky a naneste polyuretánový povlak DuroDACH TOP-S vo vybraných farbách alebo DuroTRANS (priehľadný) – potom bude viditeľná farba kremenného piesku alebo ozdobných vločiek. Ak je drsnosť podlahy príliš vysoká alebo sa piesok príliš rozpadá v dôsledku trenia, mala by sa použiť ďalšia vrstva DuroDACH TOP-S alebo DuroTRANS.

Podrobné informácie o aplikácii jednotlivých náterov na terasy a balkóny nájdete v návode na použitie.

Živicový systém DuroDACH pripravený na použitie