Mnoho starých činžiakov v centrách miest má drevené strechy. V súčasnosti sa tieto typy konštrukcií zriedka používajú na strechách viacerých rodín. Staré drevené strechy musia byť dobre chránené pred vlhkosťou, pretože oslabujú ich štruktúru a spôsobujú tvorbu plesní a húb.

Strecha opísanej budovy bola pokrytá tepelne zváranou strešnou lepenkou, bohužiaľ každá, aj malá prasklina v strešnej lepenke spôsobila zaplavenie obyvateľov najvyššieho poschodia budovy. Ďalším problémom bolo vysoké vykurovanie využiteľného podkrovia, ktoré bolo v lete pre nájomníkov nepríjemné

Renowacja dachu z papy materiałem DuroDACH R

Riešením oboch vyššie opísaných problémov bolo použitie systému DuroDACH.
Voľba padla na systém založený na vode riediteľnej polyuretán-akrylovej živici DuroDACH R, ktorá zaručovala účinné utesnenie strešnej lepenky. Aby sa dodatočne zabezpečila najvyššia možná odrazivosť slnečného žiarenia, bola ako uzatváracia vrstva nanesená alifatická polyuretánová živica DuroDACH TOP-S v bielej farbe. Efekty je možné vidieť na obrázkoch.

Końcówka prac uszczelniania dachu kamienicy

Keď bola práca dokončená, výsledky boli viac ako uspokojivé; strecha prestala zatekať a vďaka použitiu materiálu DuroDACH TOP-S klesla teplota v podkroví pri vysokom slnečnom svetle v priemere o 5°C, čo sa premietlo do zvýšeného komfortu pre nájomníkov.
Obyvateľom okolitých činžiakov sa toto riešenie zapáčilo natoľko, že odvtedy bolo ďalších 6 striech utesnených technológiou DuroDACH.

Informácie:
Lokalita – Strešná plocha Zabrze
– cca 310m2
Dátum prihlášky – september 2017
Použité hydroizolačné materiály – membrána DuroDACH R, výstužné rúno DuroNET, polyuretánová živica DuroROCH TOP-S.
Spotreba materiálu