Strecha, rovnako ako každá iná časť budovy, musí byť z času na čas renovovaná. Renovácia strechy je jedným z najväčších podnikov, preto sa na ňu musíte pripraviť dostatočne skoro, aby ste sa vyhli zbytočnému stresu. Ako to urobiť a čo vedieť predtým, ako začneme konať a možno dočasne zbavíme dom jeho krytia?

1. Kedy začať s rekonštrukciou?

Na rekonštrukciách ide o to, že nemôžete predvídať všetko. Krokvy, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť v dobrom stave, sa pri bližšej kontrole môžu náhle ukázať ako zhnité alebo poškodené. Dechtový papier bude tak poškodený, že ho nestačí opraviť a bude potrebné ho úplne vymeniť. Preto musíte začať s veľmi dôkladnou analýzou stavu strechy. Každý prvok by sa mal skontrolovať, nielen vonkajší, ale aj konštrukčný. Najmä ak ide o spätne odkúpené alebo zdedené domy, ktorých históriu presne nepoznáme. Ak vezmeme do úvahy vyššie uvedené prvky, renovácia strechy by sa mala začať v lete alebo neskoro na jar, keď sme si čo najviac istí počasím. Nie je nič horšie ako dážď padajúci priamo do nechránenej budovy.

2. Dechtová papierová strecha

Dechtové strechy boli veľmi populárne v časoch Poľskej ľudovej republiky, najmä z ekonomických dôvodov. Toto je jedno z lacnejších riešení, ale má veľa nevýhod. Krytiny vytvorené v 1970-tych rokoch vyžadovali používanie bežných konzervačných látok. Tie, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú napriek dlhodobej záruke, vyžadujú povinné, systematické uzatváranie. Je nevyhnutné z času na čas skontrolovať stav krytia, aby ste sa vyhli väčším opravám. Renovácii tohto typu striech by malo predchádzať niekoľko krokov. Samozrejme, mali by ste skontrolovať stav samotnej strešnej lepenky a stav dosiek, ku ktorým je pripevnená strešná lepenka, ochranná fólia alebo iné prvky, centimeter po centimetri. Mali by ste sa tiež uistiť, že pod vonkajšou vrstvou strešnej lepenky nie sú žiadne oneskorené staré vrstvy. Pred niekoľkými desaťročiami bolo celkom bežné položiť postupné vrstvy bez odstránenia veľmi poškodených, čo bohužiaľ mohlo mať za následok skutočnosť, že drevené konštrukcie nemohli odolať zaťaženiu.

3. Plechová/škridlová strecha

Renovácia tohto typu strechy vyžaduje pred začatím posúdenie škôd. Strešné škridly alebo plechy môžu prasknúť, opotrebovať sa alebo rozpadnúť. Je možné, že poškodené komponenty je potrebné vymeniť iba bez potreby väčšieho zásahu. Ak však chcete vykonať kompletnú renováciu strechy, mali by ste začať kontrolou stavu krokiev. Sú hlavným prvkom podopierajúcim celú konštrukciu. Ak je drevo v dobrom stave, malo by byť osviežené a impregnované, pretože po inštalácii novej krytiny už nebude dlho prístupné.

4. Plány ako prvé

Stavební inšpektori môžu byť nápomocní pri posudzovaní technického stavu strechy, pretože určia aj rozsah potrebných opatrení. Je povinné pripraviť plán, cenovú ponuku a zakúpiť potrebné materiály. Zatiaľ čo strešné tesniace systémy je možné zakúpiť na mieste, na všetky drevené prvky musíte počkať až niekoľko týždňov. Pred zadaním objednávky krokiev alebo iných prvkov konštrukcie sú potrebné veľmi presné merania, všetko musí do seba dokonale zapadnúť. A nakoniec stojí za to hľadať dobrý renovačný tím. V prvom rade taký, ktorý bude veľmi presný, pevný a rýchly. A ten, ktorý poskytuje najmenej tucet rokov záruky na svoju prácu.