Hydroizolácia strechy pokrytej PUR polyuretánovou penou zaisťuje dlhodobú ochranu a energetickú hospodárnosť budov. V tomto článku vám poskytneme podrobné kroky a osvedčené postupy, ktoré vám pomôžu správne hydroizolovať strechu z PUR peny, zabezpečiť jej trvanlivosť a spoľahlivosť po celé roky, pozývame vás na prečítanie!

  • Pripravte povrch strechy na hydroizoláciu
  • Vyberte si správnu hydroizoláciu
  • Naneste hydroizoláciu na strechu pokrytú PUR penou

Pripravte povrch strechy na hydroizoláciu

Príprava povrchu strechy na hydroizoláciu je mimoriadne dôležitou etapou, ktorá určuje účinnosť a trvanlivosť celého systému. Po prvé, povrch pokrytý PUR penou musí byť čistý, suchý a bez akýchkoľvek nečistôt, ako je prach, mastnota alebo voľné úlomky materiálu. Je dobré venovať čas dôkladnému vyčisteniu strechy pomocou správnych nástrojov a čistiacich prostriedkov, ktoré nepoškodia penu. Mali by ste tiež skontrolovať, či na streche alebo miestach, kde sa pena oddelila od zeme, nedošlo k mechanickému poškodeniu. Akékoľvek nepravidelnosti, praskliny alebo chyby peny by sa mali vyplniť a vyrovnať, aby sa zabezpečil hladký a rovnomerný povrch pre aplikáciu tekutej strešnej membrány. V závislosti od systému, ktorý si vyberiete, možno budete musieť použiť špeciálny základný náter na vodotesnosť strechy, aby ste zvýšili priľnavosť a účinnosť izolačnej vrstvy.

Vyberte si správnu hydroizoláciu

Je dôležité vybrať si produkt, ktorý sa dá použiť spolu s PUR penou a odolá nepriaznivým podmienkam strechy, ako je vystavenie UV žiareniu, teplotným zmenám a mechanickému namáhaniu. Je tiež dôležité venovať pozornosť technickým parametrom zvolenej hydroizolácie, najmä priľnavosti, flexibilite, odolnosti proti prepichnutiu a jednoduchosti aplikácie. Najdôležitejšie však je, že konečná voľba je diktovaná špecifickosťou projektu a odporúčaniami výrobcu PUR peny a tekutej strešnej membrány.

Naneste hydroizoláciu na strechu pokrytú PUR penou

Zvyčajne sa polyuretánová membrána nanáša štetcom, valčekom alebo striekaním, v závislosti od konzistencie a typu produktu. Je dôležité aplikovať rovnomernú vrstvu, pričom osobitnú pozornosť treba venovať oblastiam, ktoré sú obzvlášť náchylné na netesnosti, ako sú spoje, okraje strechy alebo okolo vyčnievajúcich prvkov, ako sú komíny. Je tiež dôležité dodržiavať odporúčania pre poveternostné podmienky počas aplikácie, príliš vysoká alebo nízka teplota, vlhkosť vzduchu alebo prítomnosť vody na streche môže negatívne ovplyvniť proces lepenia a účinnosť hydroizolácie. Starostlivé vykonanie tejto fázy prác zabezpečí, že strecha bude účinne chránená pred vlhkosťou a inými vonkajšími faktormi.

Ako vidíte, účinná hydroizolácia strechy z PUR peny vyžaduje starostlivú prípravu povrchu vrátane čistenia a opráv, aby sa zabezpečili ideálne podmienky pre hydroizoláciu. Dúfame, že náš sprievodca objasnil proces hydroizolácie strechy PUR penou. Ak však máte akékoľvek pochybnosti, neváhajte nás kontaktovať!