Vďaka svojej nízkej cene a dostupnosti je tepelne zvárateľná strešná lepenka jedným z najobľúbenejších materiálov používaných na zakrytie striech, aby sa utesnili. Tento typ materiálu má však niekoľko významných nevýhod – pri vystavení vysokým teplotám mäkne, zatiaľ čo tuhne, keď je mrazivý – čo často prispieva k tvorbe trhlín a vedie k únikom. Ako opravíte strechu z dechtového papiera? Pozrite si niektoré z našich efektívnych riešení.

  • Ako pripraviť strešnú lepenku na hydroizoláciu?
  • Ako dodatočne spevniť strešnú lepenku pred hydroizoláciou?
  • Ako utesniť strešnú lepenku?

Ako pripraviť strešnú lepenku na hydroizoláciu?

Pred utesnením netesnej strešnej lepenky by mal byť jej povrch dôkladne vyčistený hydrodynamickou podložkou, metlou alebo špeciálnym vysávačom. Je veľmi dôležité vykonávať tento typ práce, keď je vonkajšia teplota najmenej 20 ° C, aby strecha mohla vyschnúť. Ak sa niektoré nečistoty nedajú odstrániť alebo strešná lepenka zostane vlhká, môže byť dobré na tieto miesta naniesť základnú vrstvu, aby sa posilnila priľnavosť tesniacich náterov. Hydroizolácia strešnej lepenky s použitím prípravkov na báze polyuretánových živíc môže poskytnúť vysoký stupeň ochrany pred nepriaznivými účinkami rôznych teplôt a iných poveternostných podmienok. Nanesená vrstva vytvára na streche pružný povlak, ktorý odráža slnečné lúče, čo znižuje jeho zahrievanie.

Ako dodatočne spevniť strešnú lepenku pred hydroizoláciou?

Podľa nášho názoru je možné dosiahnuť ešte lepšiu tesnosť pri hydroizolácii plochej strechy použitím špeciálnej netkanej textílie, butylovej pásky alebo tmelu. Zakrytie strešnej lepenky nimi sa odporúča najmä vtedy, ak je na jej povrchu veľa trhlín alebo strecha bola pred použitím starých metód mnohokrát opravená. Pevná ochrana strechy s výstužnými materiálmi môže spôsobiť, že hydroizolácia vydrží mnoho rokov.

Ako utesniť strešnú lepenku?

Skvelou možnosťou sa zdá byť použitie polyuretán-akrylovej membrány na báze vody alebo polyuretánovej membrány na báze rozpúšťadla na hydroizoláciu strešnej lepenky. V prípade prípravku riediteľného vodou je potrebné vopred pokryť celý povrch strechy špeciálnym rúnom, zatiaľ čo membrána na báze rozpúšťadla sa môže aplikovať priamo na strešnú lepenku, ak je strecha v dobrom stave. Je však potrebné pokryť jeho povrch tromi vrstvami prípravku, pričom osobitnú pozornosť treba venovať miestam, kde sa spája strešná lepenka. Aplikácia membrán na báze polyuretánových živíc nie je zložitá, pretože tieto emulzie sa môžu nanášať štetcom, valčekom alebo striekaním.

Ak vaša strešná plsť vyzerá dobre, ale chcete ju renovovať vo vybraných oblastiach, môže byť dobré použiť polyuretánový tmel. Vyznačuje sa vysokou priľnavosťou a odolnosťou voči nízkym teplotám. Preto sa môže aplikovať aj v zime a pri miernych zrážkach.

Tradičné metódy opravy strešnej lepenky sú často neúčinné a sú len dočasnými riešeniami, takže použitie polyuretánových membrán môže byť dobrým riešením. Tieto typy náterov vytvárajú na povrchu strechy trvanlivú vrstvu, ktorá poskytuje vysoký stupeň ochrany a zvyčajne trvá mnoho rokov.