Dokončovacie terasy a balkóny s dlažbou sú jednou z najobľúbenejších možností medzi majiteľmi rodinných domov alebo bytov s týmto architektonickým prvkom. Dlaždice vyzerajú esteticky, ľahko sa čistia a udržiavajú. Majú však jednu veľkú nevýhodu. No, skôr či neskôr sú deravé. Nie samotné dlaždice, ale to, čo je medzi tým, t. J. Injektážna malta. Sú Achillovou pätou tohto spôsobu zakrytia balkónov alebo terás. Objavujú sa na nich mikrotrhliny, ktoré sú na prvý pohľad neviditeľné. Najmä v prípadoch, keď sklon zeme nie je správne profilovaný, voda zostáva na dlaždiciach dlho po daždi a presakuje dovnútra.

Namáčanie do betónu

V dôsledku úniku cez spoje sa pod dlaždicami hromadí voda a hľadá ďalšiu cestu von. Keď sa voda začne vstrebávať do substrátu a hromadí sa pod glazúrou, dlaždice môžu v zime "kľúčovať". Stáva sa to v dôsledku zamrznutia týchto vodných usadenín, ktoré okamžite menia svoj objem. Keď k takejto udalosti dôjde, nezostáva nič iné, ako odtrhnúť celý povrch balkóna alebo terasy. To je spojené s obrovskými nákladmi. Väčšinu odstránených dlaždíc je možné iba vyhodiť, betónové povrchy musia byť očistené od zvyškov lepidla a injektážnej malty, vyrovnané a až potom môžu byť dlaždice znovu nainštalované. Ak boli dlaždice nesprávne položené od prvých okamihov, nemusia prežiť ani jednu sezónu. Takže možno budeme musieť urobiť rovnakú renováciu dvakrát za rok. Zdvojnásobte náklady, zdvojnásobte stres.
Dokonca aj správne položené dlaždice v poľskom podnebí zvyčajne netrvajú dlhšie ako 4-5 rokov. Riešením tohto problému môže byť profesionálna polyuretánová živica alebo epoxidová živica.

Polyuretánová živica na terase

Ďalšie možnosti - polyuretánová živica pre balkóny a terasy

Polyuretánové živice sú určené na utesnenie existujúceho substrátu dlaždíc alebo na jeho úplnú výmenu. Živicové podlahy sa používajú ako hydroizolácia aj ako dekoratívna vrstva.
Pokládka polyuretánovej živice na dlaždice je možná len vtedy, keď sú dlaždice v dobrom stave (prasknuté a dobre spojené so substrátom) a podlaha pod nimi je stabilná, bez "hluchých" miest.
V situácii, keď sa potrebujeme alebo chceme zbaviť dlaždíc, musí byť podklad riadne pripravený, pretože systémy z polyuretánovej živice majú relatívne malú hrúbku cca 1,5 – 3,0 mm. V tomto prípade budú akékoľvek nerovnosti povrchu viditeľné aj na hotovej podlahe. Epoxidová živica na terasy a balkóny je samoplniaca, čo znamená, že na nej nie sú žiadne stopy valčekov alebo kefiek. Vďaka tomu si môžeme byť istí hladkým a predovšetkým bezšvovým povrchom, ktorý zaisťuje absenciu potenciálnych miest úniku, t.j. úplnú tesnosť, čo je veľkou výhodou pri použití keramických dlaždíc. Na rozdiel od vzhľadu je to oteruvzdorný materiál, ktorý sa tiež ľahko čistí a ľahko udržiava. Použitie polyuretánovej živice nevyžaduje väčšie opravy a údržbu. Keď nás napríklad nudí súčasná farba alebo textúra živicovej podlahy, nie je potrebné ju odtrhávať. Jediné, čo musíte urobiť, je naniesť správny základný náter a znova naniesť tesniacu vrstvu, čo výrazne znižuje náklady.
Medzi výrobkami DuroDACH nájdete hotové systémy na použitie ako hydroizolácia aj ako uzatváracia vrstva

Živicové podlahy – príprava krok za krokom

Prvým krokom po príprave substrátu je základný náter; tu si môžete vybrať medzi jednozložkovou polyuretánovou živicou DuroGRUNT na báze rozpúšťadiel alebo dvojzložkovou epoxidovou živicou DuroGRUNT 2K na vodnej báze. Oba produkty sú ideálne pre absorpčné podklady a DuroGRUNT 2K je vhodný aj pre všetky neabsorpčné podklady.
Po základnom nátere by mala byť terasa alebo balkón riadne vodotesný. Na tento účel sa používa buď polyuretánová membrána DuroDACH S alebo DuroDACH R. To je možné vykonať pomocou samolepiacej butylovej pásky DuroTAPE alebo alternatívne polyesterového rúna DuroNET, ktoré je zatavené do membrány DuroDACH S alebo DuroDACH R.
Obe možnosti poskytujú protišmykový efekt. Môžete tiež spomenúť uvedené materiály a nechať hladký povrch.
Poslednou operáciou je aplikácia uzatváracej vrstvy, kde máme na výber medzi farebným lakom DuroDACH TOP-S alebo priehľadnou verziou DuroTRANS, ktorú používame na farebné piesky a ozdobné vločky.

Bezpečné riešenia odolné voči poveternostným vplyvom

Použitie systémov DuroDACH na terasách a balkónoch nám poskytne efektívnu a vizuálne atraktívnu izoláciu balkóna. Je to produkt najvyššej kvality, vyrobený s ohľadom na čo najdlhšiu životnosť, preto vynakladáme maximálne úsilie, aby bol čo najlepší. Použitie našich živíc na terasu vám zaručuje roky bezpečnosti a ochrany pred vlhkosťou a zároveň esteticky. Srdečne pozývame všetkých záujemcov, aby sa dozvedeli viac o našej ponuke.