Mnohí majitelia domov si kladú otázku, či je možné strechu utesniť sami. Aké zásady hydroizolácie striech by sa mali zohľadniť, aby sa dosiahla trvalá a účinná ochrana pred vlhkosťou a vodou? Pozrite sa, čo musíte mať na pamäti, keď sa rozhodnete robiť túto prácu sami.

Príprava povrchu strechy na hydroizoláciu

Vykonávanie prác na streche si vyžaduje osobitnú starostlivosť a dodržiavanie bezpečnostných pravidiel. Ak sa rozhodnete utesniť strechu sami, stojí za to získať vedomosti
o metódach hydroizolácie a prípravkoch použitých na tento účel. V prípade pokročilého poškodenia však môže byť dobré vyhľadať pomoc odborníkov.
Pred začatím hydroizolácie zatekajúcej strechy by mal byť jej povrch dôkladne očistený od všetkých nečistôt, ako sú listy, konáre, piesok alebo prach,
aby sa zvýšila priľnavosť tesniaceho materiálu. Je tiež dobré uistiť sa, že strecha je suchá, pretože vlhkosť môže znížiť účinnosť hydroizolácie.

Výber strešného hydroizolačného prostriedku

Výrobok, ktorý je vhodný na hydroizoláciu striech zo strešnej lepenky, bitúmenových šindľov alebo PVC membrány, je bezšvová membrána, ktorá poskytuje vysokú úroveň ochrany pred poveternostnými podmienkami. Veľkou výhodou tohto hydroizolačného materiálu je, že polyuretánová membrána vypĺňa najmenšie trhliny a dutiny a vytvára na povrchu strechy odolnú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu vody do domu.

Presná aplikácia strešného tmelu

Utesnenie strechy tekutou membránou spočíva v rovnomernom rozložení prípravku na jej povrchu. Najlepším riešením je dodržiavať odporúčania výrobcu týkajúce
sa aplikačnej techniky, aby sa dosiahli optimálne výsledky a zabezpečila dlhodobá tesnosť strechy. Zvyčajne sa bezšvíková membrána nanáša na povrch strechy pomocou valčeka, kefy
alebo striekania. Pri hydroizolácii strechy je tiež dôležité venovať osobitnú pozornosť takým prvkom, ako je komín, vetranie a svetlíky, ktoré často spôsobujú netesnosti. Na vystuženie týchto oblastí sa môže použiť butylová páska alebo polyuretánový tmel. Tým sa minimalizuje riziko úniku a strecha zostáva dlhšie v dobrom stave.

Hydroizolácia strechy za správnych poveternostných podmienok

Poveternostné podmienky sú nevyhnutné pri hydroizolácii strechy. Najlepšie je vykonávať tento typ práce, keď je vonku suchý, aby sa použité materiály mohli účinne spojiť s povrchom strechy. Vyhnite sa nanášaniu hydroizolačnej vrstvy, keď prší alebo keď je strecha vlhká, pretože to môže mať za následok neúčinnú hydroizoláciu. Extrémne teploty (napr. teplo a mráz) tiež neprispievajú k hydroizolácii strechy. Pravidelná kontrola strechy je dôležitá, aby bola v dobrom stave. Odporúča sa vykonávať kontroly aspoň raz ročne, najmä po obdobiach extrémnych poveternostných podmienok.

Včasná detekcia možného poškodenia, netesností alebo uvoľnených prvkov vám umožní rýchlo reagovať a efektívne vykonávať opravy, čo zase predĺži životnosť a bezpečnosť vašej strechy.