Hydroizolácia strechy je kľúčovým prvkom pri zabezpečovaní dlhej životnosti a bezpečnosti budov. Po rekonštrukcii a ochrane strešnej lepenky však činnosti spojené so starostlivosťou o jej stav nekončia. V tomto článku vysvetlíme, aké kroky podniknúť, aby sme zabezpečili, že naša strecha nám bude slúžiť mnoho rokov bez potreby ďalších opráv.

  • Kontrola tesnosti aplikovanej hydroizolácie
  • Hydroizolačná ochrana s vrstvou odrážajúcou UV žiarenie
  • Každoročná kontrola stavu hydroizolácie

Kontrola tesnosti aplikovanej hydroizolácie

Kontrola tesnosti aplikovanej hydroizolácie je mimoriadne dôležitým krokom po dokončení renovačných prác. Akýkoľvek, dokonca aj najmenší únik môže viesť k vážnemu poškodeniu strešnej konštrukcie, netesnostiam a vývoju plesní a húb vo vnútorných priestoroch budovy. Najlepšie je použiť metódy na báze vody alebo použiť špecializované zariadenia na detekciu úniku, ako sú snímače vlhkosti alebo termovízne kamery. Pravidelná kontrola strechy, najmä po silnom daždi alebo topení snehu, vám umožňuje rýchlo odhaliť možné problémy a prijať vhodné nápravné opatrenia skôr, ako sa situácia zhorší.

Hydroizolačná ochrana s vrstvou odrážajúcou UV žiarenie

Ochrana hydroizolácie strechy vrstvou odrážajúcou UV žiarenie, ako je DuroDACH TOP-S, je kľúčovým prvkom pri predĺžení životnosti strešnej lepenky. Ultrafialové žiarenie môže spôsobiť postupnú degradáciu bitúmenových materiálov, čo ich robí náchylnejšími na praskanie a poškodenie. Nanesením špeciálneho UV reflexného náteru chránime nielen hydroizoláciu pred škodlivými účinkami slnka, ale tiež účinne znižujeme zahrievanie strechy. To sa premieta do nižších vnútorných teplôt v budove počas horúcich dní, čo môže ušetriť energiu pre klimatizáciu. Pravidelná kontrola a obnova tejto vrstvy zaisťuje jej účinnosť po mnoho rokov.

Každoročná kontrola stavu hydroizolácie

V priebehu času môžu poveternostné podmienky, teplotné výkyvy a mechanické zaťaženie ovplyvniť stav strešnej lepenky, čo vedie k menším škodám, ktoré sa v prípade zanedbania môžu zmeniť na vážne problémy. Pravidelné kontroly umožňujú včasné odhalenie takýchto miest, čím sa zabráni nákladným opravám v budúcnosti. Odborníci odporúčajú, aby sa aspoň raz ročne, najlepšie na jar, vykonalo dôkladné posúdenie stavu hydroizolácie, berúc do úvahy všetky prvky strechy vrátane vetracích otvorov, komínov a iných inštalácií.

Starostlivosť o vašu zrekonštruovanú strechu z dechtového papiera je rozhodujúca pre jej dlhú životnosť a funkčnosť. Pravidelné kontroly, najmä po zime, a UV ochrana poskytujú účinnú ochranu pred poveternostnými podmienkami a degradáciou materiálu. Aby strecha slúžila bezchybne po mnoho rokov, je potrebné každoročne kontrolovať jej stav a pravidelne ju čistiť.