Hydroizolácia pevnej strechy vám umožňuje zabezpečiť trvanlivosť akejkoľvek budovy a chrániť jej interiér pred škodlivými účinkami vlhkosti. Okrem výberu správnych materiálov na hydroizoláciu strechy je dôležitý výber správnych nástrojov. Pozrite sa, aké príslušenstvo vám pomôže účinne chrániť vašu strechu pred vlhkosťou a únikom.

  • Aké materiály zvoliť na hydroizoláciu strechy?
  • Aké nástroje sú užitočné na hydroizoláciu striech?
  • Pri hydroizolácii strechy nezabudnite na bezpečnostné vybavenie!

Aké materiály zvoliť na hydroizoláciu strechy?

Príprava materiálu na hydroizoláciu strechy je zásadná, ak nám záleží na trvanlivosti izolácie. Typ hydroizolácie by mal byť prispôsobený špecifikám danej strechy a typu použitej strešnej krytiny. Hydroizolačné riešenia zahŕňajú m.in bitúmenové strešné membrány, tmely a PVC, EPDM a polyuretánové membrány. Moderné tekuté bezšvíkové membrány sú jedným z najčastejšie volených prípravkov na hydroizoláciu striech, ktoré je možné použiť v takmer akomkoľvek type strešnej krytiny. Za zmienku stojí aj tesniace pásky alebo netkané textílie, ktoré vám umožňujú dodatočne spevniť ťažko dostupné miesta. Pri hydroizolácii strechy je dôležité venovať pozornosť teplote a okolitým podmienkam, pretože niektoré materiály by sa mali nanášať na suchý povrch. Správna príprava materiálov je základom úspechu akejkoľvek hydroizolácie strechy, ktorá zaručuje ochranu budovy po mnoho rokov.

Aké nástroje sú užitočné na hydroizoláciu striech?

Pred začatím hydroizolácie strechy by sa mala dôkladne vyčistiť kefou alebo metlou. Medzi praktické nástroje na hydroizoláciu môžeme rozlíšiť horáky, ktoré sa používajú na tavenie a aplikáciu bitúmenových membrán. V prípade hydroizolácie strechy tekutou membránou sú veľmi užitočné valčeky a kefy, pretože umožňujú rovnomerné rozloženie hydroizolačnej vrstvy, zatiaľ čo špecializované nože sú skvelé na presné rezanie membrán. Tiež stojí za to siahnuť po penových pištoliach a tesniacich páskach, ktoré sú potrebné pri spájaní membrán alebo tesniacich miest obzvlášť vystavených úniku. Správna voľba a správne používanie týchto nástrojov zaručuje nielen trvanlivosť hydroizolácie strechy, ale aj bezpečnosť.

Pri hydroizolácii strechy nezabudnite na bezpečnostné vybavenie!

Pri hydroizolácii strechy musíte mať na pamäti svoju vlastnú bezpečnosť. Najmä pri hydroizolácii šikmej strechy je potrebné použiť laná a popruhy, aby sa zabránilo pádu pracovníkov z výšok. Osoby vykonávajúce hydroizolačné práce by mali nosiť rukavice na ochranu rúk pred popáleninami z horúceho asfaltu alebo chemikálií používaných v procese hydroizolácie. Za zmienku stojí aj stavebné prilby a ochranné okuliare. Pracovníci vykonávajúci hydroizoláciu strechy musia kvôli stabilite nosiť aj pracovnú obuv s protišmykovou podrážkou. Používanie správnych ochranných prostriedkov nielen minimalizuje riziko nehôd, ale tiež zvyšuje komfort práce.

Mať správne nástroje je nevyhnutné na efektívne a presné vytvorenie odolného tesnenia. Správne vykonaná hydroizolácia strechy zaručuje ochranu budovy pred negatívnymi účinkami vody a predlžuje jej životnosť.